Gula oh gula kenapa engkau mahal??

Harga gula,gandum dan beras melonjak naik. Teringat TT waktu telefon bimbit mula diperkenalkan. Ia didominasikan oleh 1 syarikat sahaja.setiap panggilan 1 minit di caj RM1 manakala yuran bulanan pula sebanyak RM 60. Waktu itu telefon bimbit dikira barangan mewah.TT yang baru bekerja dengan diploma pun tidak mampu memiliki telefon bimbit.

Sekarang bila banyak lesen syarikat prabayar dikeluarkan panggilan menjadi semurah 3sen seminit manakala yuran bulanan telah menjadi murah. TT rasa kerajaan perlu mengeluarkan lesen pengimport gandum,bersa,gula dan lain-lain lagi.jangan hanya bagi pada 1 dan 2 kroni sahaja.haram memonopoli perniagaan. Tidak perlu bermegah lah walau bina masjid ditengah bandar tapi bercampur dengan duit haram. Kalaulah kaedah ini diaplikasikan/digunapakai TT yakin harga gula,gandum turun dibawah 50sen. India adalah pengeksport beras,gula,gandum terbesar di dunia. Beli aja dari India bukan dari barat seperti sekarang.

Kalau daging lembu(sebenarnya daging kerbau)boleh diimport dari india dan dijual separuh dari harga daging tempatan. Takkan gandum,beras,gula dan lain-lain tidak boleh diimport dari India.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: