Hak bumi putra dirampas oleh toyol PTPTN?

Teringat TT4 masaTT4 mula-mula masuk u dulu TT4 hanya perlu bayar yuran pendaftaran dan cagaran asrama yang berjumlah tak sampai pun RM 80. Tak bayar pun tak apa, nanti ditolak bila dapat biasiswa. Lepas daftar TT4 diberi kunci bilik dan diiringi oleh senior ke asrama. Makan minum TT4 ditanggung oleh pihak u, 4 kali sehari, nasi boleh tambah lagi.

Habis mingu orientasi TT4 diberi borang biasiswa yang biasanya diluluskan akhir semester satu atau awal semester dua. Dengan duit biasiswa tu TT4 boleh hulur-hulurkan pada adik dan ibu dikampung. Ada kawan-kawan TT4 yang beli motor untuk kemudahan ke bilik kuliah. TT4 menapak je, orang susah katakan.

Sekarang ni TT4 kesian budak-budak yang nak masuk u, lebih-lebih lagi pada ibu bapa mereka. Sekarang ni kalau tiada dua hinga tiga ribu ringgit tak boleh masuk u. Semuanya pelajar kena tangung sendiri. Kalau ambil PTPTN riba pulak berdosa besar u. Kalau tak bayar tak boleh keluar negara silap-silap nak buat haji pun tak boleh. Hutang sampai 60 hinga 70 ribu ringgit. Kalau buat ijazah lagi tinggi hutangnya. Kerja 20 tahun lebih belum tentu habis bayar, itupun kalau dapat kerja.

TT4 hairan kenapa kita dibebankan dengan hutang ini sedangkan mengikut perlembagaan Malaysia perkara 153 kita (sila klik) sebagai bumi putra berhak mendapat pendidikan secara percuma dan biasiswa bagi yang layak.

Fikir-fikirkanlah. Mungkin kita gunakan kuasa undi kita untuk mengembalikan hak kita yang telah dicabul dan dirampas dengan cara terhormat.

Satu Respons

  1. MELAYU DAH HABIS DAH YANG TINGGAL KERETAPI TANAH MELAYU SAJA

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: